Ga naar de inhoud

Bijdragen aan de energietransitie

Mik Bel zoekt bij Qirion naar één van de oplossingen om het huidige energienet uit te breiden en beter te benutten voor een snellere energietransitie.

Naam: Mik Bel
Opleiding: HAN Elektrotechniek  

Waarom Qirion?

“Momenteel zit ik in mijn vierde jaar van HBO Elektrotechniek op de HAN in Arnhem, met een specialisatie in Industrial Power Systems (IPS). Techniek heeft me altijd al geïnteresseerd en na een bezoek op een open dag wekte elektrotechniek de meeste nieuwsgierigheid. Elektro is ontzettend breed, dus er zijn altijd weer nieuwe uitdagingen en nieuwe dingen om te leren.
Zelf had ik nog weinig in de energiesector gedaan, terwijl ik dit al wel een tijdje wilde doen. Toen zocht ik al snel naar een opdracht bij Qirion/Alliander. Na contact te hebben gehad met het stagebureau kwam ik terecht bij mijn huidige stagebegeleider. Hij had een opdracht die mij wel erg interesseerde.”  

Wat doe je bij Qirion?

“Ik werk binnen een multidisciplinair team aan een regeling die ervoor moet zorgen dat er meer duurzame klantinstallaties op het huidige energienet aangesloten kunnen worden. Het algoritme dat de installaties af moet regelen was eerst te snel, waardoor de duurzame installaties niet in staat waren om naar de geregelde waarde te gaan. Dat maakte de regeling erg instabiel. Het was mijn taak om de regeling stabiel te maken, en tegelijkertijd snel genoeg om de netcomponenten niet onnodig te belasten, dit kan namelijk een gevaar vormen voor de veiligheid.

Qirion gaf mij  echt de mogelijkheid en de tijd om te groeien in iets waar ik geïnteresseerd in ben

In de afgelopen jaren is er een sterke groei te zien in het gebruik van hernieuwbare energie. Al deze duurzame installaties, zoals windparken of zonneparken, kunnen echter niet op alle plekken in Nederland aangesloten worden. Op deze plekken is er geen ruimte om nog meer installaties aan te sluiten. Om de energietransitie niet af te remmen moet er naar oplossingen gekeken worden om het huidige energienet uit te breiden of beter te benutten. De hierboven genoemde regeling is mogelijk een van de oplossingen om het energienet beter te benutten. Het doel is dan ook om klantinstallaties af te regelen wanneer er een overschot aan energie is zodat net-componenten niet overbelast raken, en dus langer mee gaan.
De regeling die bedacht is om een klantinstallatie stabiel af te regelen zal bij een testlocatie getest worden. De testlocatie betreft twee windmolens en is al eerder gebruikt voor het testen van de regeling. Tijdens mijn stage heb ik ook een simulatiemodel gemaakt waarin verschillende regelingen getest kunnen worden. Deze regeling moet nog geverifieerd worden met de testlocatie en kan daarna verder gebruikt worden om regelingen te testen en te finetunen.” 

Wat maakt jouw stage zo bijzonder?

“Wat ik interessant vind aan dit onderwerp is dat het heel actueel is. Je werkt dus mee aan een van de mogelijke oplossingen om de groeiende vraag en aanbod van energie mogelijk te maken, en dit geeft mij voldoening. Daarnaast leer ik veel over energietechniek, hierin is veel uitdaging te vinden. Qirion/Alliander geeft je echt de mogelijkheid en de tijd om te groeien in iets waar jij geïnteresseerd in bent, en waar jij je verder in wilt ontwikkelen.
Ik wil graag meer bijdragen aan de energietransitie in de toekomst en dat kan op verschillende manieren. Het effect van de groeiende vraag naar energie en de verschuiving naar decentrale opwek is op meerdere plekken te zien, bijvoorbeeld in het beveiligingsbeleid dat hierdoor complexer wordt. Niet alleen wordt het steeds moeilijker om de oorzaak van storingen te vinden, de energietransitie vraagt wellicht ook naar andere manieren van beveiligen. Of te achterhalen waar in ons energienet de knelpunten zitten, om vervolgens hier een oplossing voor te bedenken. In elk geval zijn er nog genoeg uitdagingen, erg veel dingen te leren en meer dan genoeg problemen om op te lossen!”