Ga naar de inhoud

De VS- en Transformatorendag 2023: een dag waarop onze passie voor techniek en innovatie centraal staat (+ aftermovie)

Op woensdag 24 mei jl. vond de 9e editie plaats van onze jaarlijkse Vermogensschakelaar- en Transformatorendag  in de technische werkplaats in Duiven. We kijken terug op een geslaagde dag waarop we onze passie voor techniek deelden met partners, klanten, collega’s en andere geïnteresseerden.  

Je zou denken dat het na acht eerdere edities geen grote uitdaging meer is om een dag als deze te organiseren. Niets is minder waar! Ook voor de doorgewinterde collega’s op dit vlak blijft het ieder jaar spannend of de opkomst groot is en het publiek enthousiast. Inmiddels wordt er weer opgelucht geademd en weten we: we hebben het weer gedaan! 

 

Het over-all beeld
Herman Pruisken, managing director van Qirion Energy Consulting opende de dag, die naar zijn zeggen niet enkel in het teken stond van leuke ideeën, maar die ook resultaten uit degelijk praktijkonderzoek laat zien, waaruit blijkt dat techniek openingen biedt om anders te kijken naar het net. En dat biedt perspectief! 

Qirion directeur Roelof Crevecoeur onderbouwde dit door de uitdagingen te schetsen die Qirion het afgelopen jaar heeft opgelost. Prefab-bouw van schakeltuinen, het toepassen van thermografische meting en het zelf onderdelen maken waren enkele genoemde oplossingen, die hieraan hebben bijgedragen. 

 

Techniek en innovatie
Daarna was het tijd voor het praktisch deel: de techniek. Hoe kunnen we meebewegen met alle uitdagingen die de energietransitie met zich meebrengt? Aan de hand van een real-time thermisch dynamisch voorspellend ketenmodel vertelden Rory Leich en Jur Ebrink van Energy Consulting hoe het mogelijk is om veel nauwkeuriger de vrije ruimte op ons net te modelleren. Vervolgens vertelde Boris Ros hoe bij TenneT de Health Index wordt gebruikt om datagestuurd assetmanagement toe te passen.  

Natuurlijk mogen we bij al deze ontwikkelingen onze zorg (en aandacht) voor de natuur niet vergeten. Daarom ging André Lathouwers van TenneT in op de ontwikkelingen om het milieu-onvriendelijke SF6-gas te vervangen door milieuvriendelijkere gassen en dat het toepassen ervan nog niet zo makkelijk is op hoogspanningscomponenten.  

 

Tekst gaat verder onder afbeelding

 

Bij sweating the assets, een term die is blijven hangen na de vorige VS-Trafo-dag, gingen Lars Ebbers en Robert Vosse van het VS-team en Energy Consulting in op de mogelijkheden om de componenten in ons net verder uit te nutten. Componenten mogen doen waar ze ooit voor ontworpen zijn en misschien kunnen ze zelfs nog een meer dan de opgegeven specificaties.  

Dit alles was natuurlijk allemaal om een antwoord te geven op de vraag hoe we de komende jaren slim onderhoud kunnen plegen  in het net en bij onze klanten. Consultant Bas Braam van Onderhoud & Beheer nam ons mee in hoe we in de huidige tijd met schaarste op het gebied van materialen en mensen toch slim en effectief onze componenten kunnen onderhouden, zodat er ook nog tijd overblijft voor slimme en innovatieve ontwikkelingen om bij te dragen aan de energietransitie. 

 

Interactief 

Na de plenaire sessies in de ochtend volgde een interactieve middag, waarin kennisdeling en samenwerking centraal stonden. Alle deelnemers gingen in kleine groepen met elkaar in gesprek, waarbij demonstraties van nieuwe technieken niet ontbraken.  

We zien een grote uitdaging binnen ons vakgebied in het laten samenwerken van oude componenten met de nieuwste technieken. We hebben niet alleen nieuwe ontladingsmetingen (PD-meting) laten zien, maar ook het ontstaansproces van prachtige en natuurlijke kunstwerken die ontstaan door ontladingen. Dit noemt men Lichtenbergfiguren. 

Om het oude ambacht niet te vergeten, gaf Qirions eigen meester Frank Visser van het VS-team een workshop hoe we op de ouderwetse manier de schakeltijden kunnen meten. Tenslotte was er een rondleiding in het olielaboratorium waar te zien was hoe olie een informatiedrager is voor de conditie van componenten.  

Voor de organiserende collega’s van deze dag was het een genot om te zien hoe na vele uren voorbereiding alles samenkwam. De eerste enthousiaste reacties wijzen uit dat we ons doel hebben bereikt: op een informele manier kennisdelen en samenwerken aan nieuwe en bestaande technologie, om zo te werken aan het energienet van de toekomst.