De vraag naar energie neemt toe, zo ook in de Bommelerwaard. Daarom breidt Liander samen met TenneT het elektriciteitsnet uit in dit gebied. Onderdeel daarvan is de aanleg van een 150kV-kabelverbinding tussen Zaltbommel en Zuilichem. En daar komt de Landelijke Unit Kabels van Qirion om de hoek kijken.
Voor de Landelijke Unit Kabels van Qirion is het leggen van kabels dagelijkse kost. Althans: de hele organisatie daaromheen. Projectmanager Bart Noordhoek legt uit wat de rol van Qirion precies is en hoe het project eruitziet.
Ontwerpfase
“Op het moment dat een klant, in dit geval Liander, de vraag naar een kabelverbinding bij ons neerlegt begint ons team met een studie naar mogelijke kabeltracés. We onderzoeken welk tracé de voorkeur heeft en dat werken we uit in een basisontwerp,” steekt hij van wal. “Dat basisontwerp wordt gefinetuned in een detailontwerp, dat de basis vormt voor uitvoering. Qirion verwerft vergunningen en toestemming van de landerijen om kabels te leggen. Ondertussen doen we een aanbesteding voor de civiele uitvoering van het project. Voor het daadwerkelijke graven en leggen van de kabels, het aansluiten en testen werken we met derde partijen.”
Afstemming
In het geval van de Bommelerwaard kwam Volker Energy Consulting (VES) als aannemer uit de bus rollen. De club kon echter niet direct aan de slag. “Voor deze kabel moeten we graven op 60 particuliere percelen,” legt Bart uit. “Je kunt je voorstellen: niet iedere grondeigenaar staat daar om te springen. Als je samenwerkt met een gemeente is dat vaak anders, zij zien het gezamenlijk belang in. Voor een particulier kan het waardevermindering van de grond betekenen als er een kabel ligt. Dat vraagt dus om goede overeenstemming.” Op dat punt worden collega’s van de afdeling Recht en Ruimte ingeschakeld. Zij voeren gesprekken en proberen tot een Zakelijk Recht Overeenkomst te komen, zodat iedereen het eens is. Daarná kan het echte werk beginnen.
In maart ’22 ging de schop in de grond en einde van dat jaar zijn de werkzaamheden rondom het tracé afgerond. In 2023 worden werkzaamheden verricht op de stations in Zaltbommel en Zuilichem, waarna diverse testen worden uitgevoerd. Zijn die positief? Dan wordt de kabel eind 2023 in gebruik genomen.
Internationale roem
In totaal is er 72 kilometer aan kabel aangelegd, een tracé dat goed zichtbaar was in het landschap. “De beelden van de werkzaamheden zijn internationaal gegaan tijdens de Vuelta,” lacht Bart. Ook is er een film gemaakt met een drone die goed laat zien wat de omvang van zo’n project is.
Totale verantwoordelijkheid
Wat zo’n project nou mooi maakt om te doen? “Qirion coördineert de samenwerking en houdt toezicht op de veiligheid en kwaliteit. Wat voor ons mooi is, is dat we van ontwerp tot oplevering verantwoordelijk zijn voor alle onderdelen van het project en niet voor slechts een deel,” besluit hij. “Als de werkzaamheden straks klaar zijn, kan het gebied verder verduurzamen én economisch groeien. Dat is toch waar we het voor doen.”