Ga naar de inhoud

Drones hangen beschermende markeringen op voor vogels

Elk jaar raken vogels gewond of komen te overlijden, nadat ze tegen hoogspanningslijnen aan zijn gevlogen. Om dit probleem aan te pakken voert Qirion in samenwerking met Liander en TenneT, dronevluchten uit om zo vogelwerende markeringen op te hangen aan de lijnen. In Wageningen is deze proef van de zogenoemde ‘fireflies’ gestart. Zo worden de lijnen beter zichtbaar voor vogels en vliegen ze er minder snel tegenaan 

Jelle van der Meer en Raymon Thijssen, engineers lijnen, vertellen hierover dat ze vaker drones inzetten om efficiënter te werken. Jelle: “Nadat er meldingen binnenkwamen van meerdere ‘draadslachtoffers’ bij bepaalde hoogspanningslijnen dachten we meteen aan het inzetten van de zogenaamde ‘fireflies’. Zo worden de markeringen ook wel genoemd. Dit hebben we samen met de opdrachtgever daarna in gang gezet.”  

Raymon vertelt dat fireflies al een bestaand product is. “We hebben alleen opgemerkt dat het efficiënter is om met een drone op te hangen ten opzichte van de traditionele montagewerkwijze.” 

Voor deze pilot, wordt de werkwijze nu toegepast op twee hoogspanningslijnen in het beheer van Qirion. Jelle verwacht dat we dit in de toekomst vaker gaan doen.  “Dit is de eerste pilot die gedaan wordt in Nederland. We kunnen nu al zien hoe efficiënt deze methode is. We gaan het de komende tijd nog evalueren en daarna maken we vervolgstappen.” 

Deze werkzaamheden worden uitgevoerd in samenwerking met Liander en Tennet. Qirion pakt de uitvoerende kant op. Jelle: “In samenwerking met de Inspectie Leefomgeving en Transport is de pilot goedgekeurd en zijn wij daarmee uniek in Nederland. Dat is wel heel gaaf.”