Ga naar de inhoud

Een kans om je te ontwikkelen

Naam: Stijn Claassen 
Opleiding: HAN Embedded Systems Engineering 
Stageplek: Qirion Energy Consulting 

Tijdens zijn stage bij Qirion Energy Consulting combineert Stijn Claassen interesse in de vakgebieden hoogspanningstechniek en programmeren. 

Waarom Qirion?

“Ik koos voor de opleiding Embedded Systems Engineering aan de HAN vanwege de combinatie van elektrotechniek en de wereld van programmeren. Ik heb een passie voor techniek en met name voor elektrotechniek. Met de keuze voor deze opleiding zorg ik ervoor dat ik mijn kennis verbreed en gaandeweg kan kijken wat ik enorm leuk vind om te doen.
Omdat ook hoogspanningstechniek mij bijzonder aanspreekt heb ik gekozen om de Power Minor te volgen. Dit is voor een extra verbreding van mijn kennis en om te kijken of dit vakgebied wat voor mij is. Dankzij deze interesse en de Power Minor kwam ik terecht bij Qirion, waar de rondleiding me overtuigde om daar mijn stage te volgen. Bij Qirion kan ik mijn interesse en kennis in de vakgebieden elektrotechniek (hoogspanningstechniek) en embedded systems combineren om interessante vraagstukken op te lossen. Ik twijfelde geen moment en stuurde een open sollicitatie naar Alliander, waarna ik bij Qirion Energy Consulting in het team Energiemanagement terechtkwam.  

Wat doe je bij Qirion?

Mijn afstudeeropdracht bestaat uit het ontsluiten van de data uit de middenspanningsruimte naar de centrale systemen van Alliander. Hierbij moet een controller geprogrammeerd worden die een nieuwe innovatieve meetoplossing uitleest en deze meetdata verwerkt en opstuurt naar de centrale systemen van Alliander. Hierbij heb ik onderzocht welk communicatieprotocol het beste past tussen de te programmeren controller en de systemen van Alliander die deze data moet ontvangen. Deze innovatieve meetoplossing is bedacht om meer zicht te krijgen in de energiestromen die vloeien in het net. De onderstations worden bemeten, maar verderop in het net is het nog onduidelijk hoe deze energiestromen zich verdelen.

Enorm gaaf dat mijn opdracht daadwerkelijk gebruikt gaat worden.”

Het aansluiten van klanten is dé uitdaging in de energietransitie. Dit duurt nu nog te lang omdat er berekeningen gedaan moeten worden en er ingeschat moet worden of nieuwe klanten passen in het bestaande net. Door meer inzicht te verkrijgen in het net kunnen niet én meer klanten worden aangesloten, maar kunnen ze ook sneller worden aangesloten op ons net. Alliander gebruikt mijn dataketen, die de ontsluiting van de data realiseert, in een pilot om de nieuwe meetoplossing te testen in het veld. Enorm gaaf dat mijn opdracht daadwerkelijk gebruikt gaat worden.” 

Wat maakt jouw stage zo bijzonder?

“Het meest leerzaam aan mijn stage bij Qirion is het werken met mensen die enorm veel kennis in huis hebben, hiervan heb ik enorm veel kunnen leren en ik denk dat ik met deze mensen in de toekomst nog veel meer kan leren. Ook leer je hoe het bedrijfsleven werkt en het bijwonen van de testen van de meetoplossingen heb ik wel als een van de leukste dingen ervaren.
Mijn ambitie voor de toekomst is om mijzelf te ontwikkelen als techneut en enorm veel kennis op te doen in het vakgebied. Het bijdragen aan de enorme uitdaging waar de netbeheerders voor staan is een drijfveer om mijn technische kennis toe te kunnen passen. Daarom is mijn keuze om bij Qirion Energy Consulting te gaan werken een superleuke kans om mijzelf te ontwikkelen binnen dit mooie bedrijf.”