Ga naar de inhoud

Het olielaboratorium van Qirion en energiespecialist Alfen: een succesvolle samenwerking

Gemiddeld tien tot twintig oliemonsters afkomstig van Alfen gaan er per week door de handen van engineer Robin Guldenaar. Hij onderzoekt de olie uit de transformatoren die Alfen onderhoudt voor haar klanten. De kwaliteit van deze olie vertelt veel over de staat van de transformator. Alfen is een Nederlands bedrijf dat opereert in het hart van de energietransitie als specialist in energie-oplossingen in Europa. Het bedrijf is een van de eerste klanten van het olielab uit het vrije domein en de samenwerking loopt als gesmeerd! 

Het Almeerse Alfen, dat al sinds de jaren ’60 marktleider is met hun transformatorstations, en Qirion waren geen vreemden van elkaar. Incidenteel werkten we de afgelopen jaren al een aantal keer samen. “Soms voor olieonderzoek, een andere keer voor onderzoek aan defecte transformatoren”, legt Gijs Maters, engineer bij Alfen uit. “Structurele olieanalyses deed Qirion toen nog niet voor ons. Dat was niet nodig; een van de productiemedewerkers bij ons werd een dag per week vrijgemaakt voor deze klus.” 

Met het toenemen van de jaren nam ook de groei en capaciteit van Alfen toe. “Het was voor onze collega niet meer te doen gezien de grote aantallen oliemonsters waar het inmiddels om ging. Bovendien was hij geen olie-expert, en dat was wél wat we zochten. Tijd voor een andere oplossing dus.” Niet geheel toevallig bezocht een collega van Gijs de jaarlijkse VS-Transformatordag, waar hij beter kennismaakte met de mogelijkheden van het olielaboratorium van Qirion.  

“Dat resulteerde in de samenwerking op oliegebied die er nu is,” vult Robin aan. “Wij krijgen wekelijks tegen de twintig monsters aangeleverd waarop we een gasanalyse doen. De resultaten koppelen we terug met een advies.” Robin is blij met Alfen als klant. “We doen in ons olielab natuurlijk al jaren analyses, soms voor de vrije markt maar veelal voor interne klanten. Als zelfstandig olielab hebben we klanten uit het vrije domein veel te bieden. Alfen is daar een goed voorbeeld van.” 

Over de vraag waarom de samenwerking zo prettig is zijn beide engineers het eens: het verloopt flexibel én vlot. Gijs: “We vragen regelmatig om spoedanalyses. Het is voor ons heel fijn dat we de resultaten soms nog dezelfde dag binnen hebben. Hierdoor kunnen wij onze klanten ook weer vlot bedienen.” Andersom wordt dat ook ervaren: “De lijnen zijn kort en Alfen levert enorm snel aan. Wanneer ze bellen over een spoedanalyse hebben we een uur later alles binnen. Wat dat betreft werkt het soms nog makkelijker samen dan met onze interne klanten,” lacht Robin.  

 

Heeft u na het lezen van dit artikel vragen over ons olielaboratorium, de aanstaande VS- en Transformatoren dag of een wilt u iets anders voorleggen bij Qirion? Neem gerust contact op, we helpen u graag verder.