Ga naar de inhoud

Militair oefenterrein omgebouwd tot onderstation

Vlakbij Hilversum stond ooit een oefenterrein voor militairen. Nu komt er een elektriciteitsverdeelstation (onderstation), zodat woningen en bedrijven stroom kunnen krijgen. Alleen staat zo’n onderstation er niet in één dag. In de tweede aflevering van de Qirion Projectvloggers neemt projectmanager Frank je mee tijdens de bouw. 

Overal in Nederland staan zogenoemde onderstations. Dit zijn stations die elektriciteit verdelen van bijvoorbeeld hoogspanning naar middenspanning. Vanuit een onderstation gaat het richting de wijken waar het weer wordt verdeeld naar laagspanning tot in jouw stopcontact.  

Duurzaamheid belangrijk 

Omdat de vraag naar stroom steeds verder groeit, bouwt Qirion in opdracht van Liander een duurzaam onderstation. Ook moest het ontwerp passen binnen de omgeving. Denk aan het toepassen van duurzame materialen en hergebruik van elementen die vrijkomen op het terrein, om weer in te zetten bij de bouw van het nieuwe station.  

Projectmanager Frank Bakker: 

“Er zijn verschillende objecten hergebruikt. Bijvoorbeeld dakpannen voor de gevelbekleding, betonklinkers voor de bestrating en oude muren die nagenoeg één op één overgenomen kunnen worden in het nieuwe ontwerp. Erg mooi dat dit toegepast kan worden.” 

Ook wilden Liander en Qirion modulair bouwen toepassen; een methode om niet alleen sneller en eenvoudiger te bouwen maar ook de kosten te verlagen en flink meer werk te realiseren. Dat is een zeer belangrijk voordeel nu de energietransitie enorm versnelt. 

Enthousiast voor het vak van projectmanager? Bekijk dan de vacatures.