Ga naar de inhoud

Nieuw elektriciteitsverdeelstation Zuilichem onderdeel van complexe puzzel

Bommelerwaard is een nieuw elektriciteitsstation rijker. Deze maand is het nieuwe elektriciteitsverdeelstation Zuilichem officieel in bedrijf gegaan. Dit station is een belangrijk onderdeel van de complexe puzzel in de regio. Zo is de nieuwbouw essentieel om het bestaande station in Zaltbommel te ontlasten, dat niet meer aan de groeiende energievraag kon voldoen.

De vraag naar energie in de regio Bommelerwaard neemt steeds meer toe. Daarom wordt het elektriciteitsnet uit in het westelijke deel van de Bommelerwaard. Om deze uitbreiding te realiseren werken Liander, Qirion en TenneT samen aan verschillende projecten in de regio.

Om het nieuwe station Zuilichem te bouwen liepen er meerdere projecten tegelijkertijd die allemaal een belangrijk puzzelstukje in het grote geheel vormen.

Door de realisatie van onderstation Zuilichem:

  • Kunnen de regelstations Leuven en Poederooien van station Zaltbommel worden losgekoppeld.
  • Komt er meer ruimte vrij op station Zaltbommel.
  • Kan de uitbreiding van regelstation De Epen gerealiseerd worden. Dit station is belangrijk om meer klanten in de regio te kunnen aansluiten.

6 jaar in de maak

In totaal is er 6 jaar gewerkt aan de bouw van het nieuwe station in Zuilichem. Daarnaast zijn er ook uitbreidingen gerealiseerd aan het bestaande station in Zaltbommel. Hoewel het station nu helemaal klaar is, worden er nog een aantal werkzaamheden uitgevoerd aan het omliggende net. Deze werkzaamheden zijn naar verwachting in juni dit jaar afgerond.

2 nieuwe klanten aangesloten

Het grootste doel van het nieuwe station in Zuilichem is dus om het bestaande station in Zaltbommel te ontlasten. Toch kunnen er ook twee AC6 klanten die op de wachtlijst staan direct op het nieuwe station worden aangesloten. Een aarbeienkweker en een bloemenkweker in de regio kunnen vanaf dit jaar hun gewenste capaciteit ontvangen.

Toekomstvast elektriciteitsnet

Hoewel een deel van de puzzel in regio Bommelerwaard met dit station is opgelost, zijn er meer uitdagingen in de regio. Daarom wordt er de komende jaren nog veel meer gebouwd. Waaronder een nieuw onderstation in Neerijnen. Zo maken we het elektriciteitsnet in deze regio klaar voor de toekomst.