Ga naar de inhoud

Nieuwe hoogspanningsmast geplaatst bij transformatorstation Oosterhout

In Oosterhout, bij Nijmegen, is op 22 september een nieuwe 150 kV hoogspanningsmast geplaatst. De mast is neergezet bij een transformatorstation dat Volker Energy Solutions en Qirion op dit moment aan het bouwen zijn in opdracht van TenneT en Liander. De nieuwe hoogspanningsmast is aan de noordzijde van het transformatorstation geplaatst en vervangt een mast die midden in de schakeltuin van het station staat. Het is geen gewone mast, maar een zogeheten ‘eindmast’ of ‘afspanmast’. Deze is extra sterk, om hoogspanningskabels die vanuit de grond komen te kunnen houden. De nieuwe mast is ruim 42 meter hoog en weegt 38.570 kilo.  

Met een hijskraan van 47 ton zijn vier delen van de mast op het onderste deel (het ‘broekstuk’) geplaatst. In een hoogwerker van 17.000 kilo en in de mast zelf hebben monteurs de delen aan elkaar bevestigd. Om de nieuwe mast op een veilige manier aan te sluiten, is de complete hoogspanningsverbinding tussen Nijmegen en Elst drie dagen buiten bedrijf. Bewoners en bedrijven merken er niets van dat de hoogspanningsverbinding een paar dagen uit bedrijf is. TenneT zorgt ervoor dat er in deze periode elektriciteit wordt geleverd via de verbinding Nijmegen – Dodewaard – Renkum.  

Voldoende capaciteit
In het eerste kwartaal van 2023 wordt de mast in gebruik genomen. Het nieuwe transformatorstation is in het voorjaar van 2023 klaar. TenneT en Liander bouwen dit station omdat in de regio Nijmegen-Noord niet genoeg capaciteit is om aan de toenemende vraag naar elektriciteit te voldoen. Als het station klaar is, kunnen er weer nieuwe bedrijven, bestaande bedrijven met uitbreidingsplannen, nieuwe woningen en wind- en zonneparken worden aangesloten op het elektriciteitsnet. 

Meer informatie over transformatorstation Oosterhout is te vinden op www.tennet.eu/oosterhout en (invullen door Liander) of https://www.liander.nl/nijmegen-noord/oosterhout