Ga naar de inhoud

Na 25 jaar een nieuwe rol binnen Qirion

Naam: Monique van Dam 
Opleiding: HAN Elektrotechniek 
Stageplaats: Qirion, Werkplek: Qirion Transformatorenteam 

Waarom Qirion?

“Ik werkte hier al ruim 25 jaar als chemisch analist op het olielab, maar vond het tijd om wat anders te gaan doen. Ik heb gekozen voor de opleiding HBO Elektrotechniek aan de HAN en ben eerst voorzichtig begonnen met de associate degree opleiding van twee jaar, na een jaar doorgestroomd in de bachelor opleiding. Het is mooi dat Qirion de mogelijkheden faciliteert om nieuwe uitdagingen te zoeken in werk en opleiding, dus afstuderen bij Qirion was een logische keuze. Inmiddels ben ik engineer binnen het trafoteam.” 

Wat doe je bij Qirion?

“Voor mijn afstuderen wilde ik graag iets doen dat niks te maken had met olie of transformatoren. Maarten van Riet gaf me de opdracht om te onderzoeken wat er momenteel allemaal voor initiatieven lopen met betrekking tot metingen in het energienet van Alliander. Welke metingen zijn er, wat wordt nog uitgerold? Hoe zorgen deze metingen ervoor dat er een soort van ‘Google Maps’ ontstaat van ons energienet zodat we het net zo optimaal mogelijk kunnen benutten? Welke meetwaarden vormen een voorwaarde voor het uitrollen van slimme oplossingen?

Ik heb een veel breder beeld gekregen van onze organisatie en heb mezelf vooral op persoonlijk vlak kunnen ontwikkelen

Transformatoren vormen een belangrijk onderdeel van het energienet. Momenteel vinden er veel uitbreidingen en verzwaringen plaats. Het is te simpel om te zeggen dat ons net ‘vol’ zit, want ik verwacht dat er nog genoeg ruimte te vinden is. Het thermisch belasten van transformatoren is een van de mogelijkheden om ons net beter te benutten. Chemisch analisten monitoren de transformatoren die zwaarder belast worden om te zien wat dit doet voor de restlevensduur. Voor de energietransitie zal er een balans nodig zijn tussen fysieke uitbreidingen en het optimaal benutten van het huidige energienet.” 

Wat maakt jouw stage zo bijzonder?

“Ik moest voor deze opdracht uit mijn vertrouwde lab komen en ik heb heel veel geleerd van de dingen waar de organisatie allemaal mee bezig is. Het is erg leuk om te zien hoeveel mensen betrokken zijn bij de uitdagingen waar we voor staan binnen de energietransitie. Dat loopt van slimme afspraken met klanten tot innovatieve technische oplossingen. Ik heb een veel breder beeld gekregen van onze organisatie en heb mezelf vooral op persoonlijk vlak kunnen ontwikkelen.
Als engineer bij het transformatorenteam hoop ik nog veel bij te kunnen dragen. Mijn interesse ligt vooral ook op het raakvlak chemie en elektrotechniek. Ik denk dat hier nog mooie uitdagingen langs zullen komen.”