Ga naar de inhoud

Tekorten van het net tegengaan

Naam: Gracia Kadima 
Opleiding: HAN Elektrotechniek 
Stageplaats: Qirion OT 

Waarom Qirion?

“Ik volg de opleiding elektrotechniek in deeltijd aan de Han in Arnhem, waar ik de minor Power heb gevolgd. Zo leerde ik Qirion kennen en in mijn zoektocht naar een stageplek heb ik daar gesolliciteerd.” 

Wat doe je bij Qirion?

Momenteel heb ik mijn scriptie afgerond binnen de afdeling OT van Qirion. Hierin heb ik onderzoek gedaan naar een tijdelijke oplossing voor de netcongestie voor terugleveren van de opwekinstallatie. Daarvoor ontwikkelt het multidisciplinair ASR (Autonome Stations Regeling) team van Qirion een systeem dat het net dynamisch maakt. Bij extreem mooi weer en winderige dagen ontstaat de kans op vermogensoverschrijding van het net. Deze dagen komen zelden voor in Nederland, maar toch zorgt het voor veel beperkingen op het net.

Dankzij de ASR kunnen wij meerdere opwekinstallaties aan het net koppelen dan het net aankan, zodat bij een vermogensoverschrijding ten gevolge van de opwekenergie het net zichzelf kan regelen door de pieken van de installaties af te toppen. Voor dit systeem is een algoritme ontwikkeld voor de testlocatie windpark ‘Oom Kees’ in Wieringerwerf. Momenteel wordt er aan de stabiliteit van het systeem gewerkt. Voor het projectteam ASR doe ik onderzoek naar hoe we deze oplossing kunnen toepassen op verschillende onderstations, regelstations en schakelstations. Hierdoor kunnen we de tekorten aan transportcapaciteit van het net tegengaan. Het doel van dit onderzoek is de juiste kennis te verkrijgen zodat er door het projectteam ASR een generieke algoritme kan worden gemaakt voor alle stations.” 

Wat maakt jouw stage zo bijzonder?

“Ik werk al bij Leertouwer B.V. in Barneveld met de laagspanningsinstallaties. Mijn stage heeft me echt meer verdieping kunnen geven in mijn studierichting. In de toekomst zou ik mij graag verder willen verdiepen in midden- en hoogspanningsnetten.”