Ga naar de inhoud

Actuele, échte problemen oplossen

Naam: Lieke Hofwegen  
Opleiding: HAN Elektrotechniek 
Stageplek: Qirion Energy Consluting 

Lieke Hofwegen werkt tijdens haar afstudeerstage bij Qirion aan een nieuw netontwerp voor Schiermonnikoog. “Het is een actueel probleem waarvoor snel een oplossing moet worden gevonden.” 

Waarom Qirion?

“Vanaf jongs af aan heb ik al een passie voor techniek, zo volgde ik het HAVO Technasium in Ede vóór mijn opleiding aan de HAN. Daar maakte ik kennis met de verschillende richtingen binnen techniek en het werken met projecten en andere studenten. Ik volg de opleiding Elektrotechniek in de richting Industrial Power Systems. Mijn interesse ligt bij energietechniek en dan vooral bij de energietransitie en alle uitdagingen die daarbij komen kijken.
Als kind ging ik al met mijn vader mee naar open dagen op het werk bij TenneT en Smit transformatoren, hier kwam ik voor het eerst in aanraking met elektrotechniek. Dit vond ik zo interessant dat ik steeds nieuwsgieriger werd en vaker meeging. Uiteindelijk wist ik al snel dat ik elektrotechniek wilde studeren. 
Tijdens de Power Minor bezocht ik tijdens een excursie Qirion, waar een netarchitect over haar werkzaamheden vertelde. Dit trok mijn aandacht en ik heb haar gevraagd of ik mijn afstuderen bij haar op de afdeling kon doen. De netarchitecten (Liander) hebben het erg druk, dus dit was niet mogelijk, maar ze hadden wel een opdracht voor mij. Uiteindelijk kreeg ik een begeleider bij Qirion die nauw samenwerkt met de netarchitecten, met een opdracht die ik graag wilde.” 

Wat doe je bij Qirion?

“Ik werk bij Qirion aan een nieuw netontwerp voor Schiermonnikoog, omdat daar spanningsknelpunten zijn en gaan komen in de nabije toekomst. Die knelpunten zijn zowel op het eiland als op de verbinding vanaf het onderstation in Dokkum. In de eerste fase van mijn stage onderzoek ik hoe het net in elkaar zit en welke problemen zich waar bevinden. Daarna werk ik een aantal varianten uit die een oplossing kunnen bieden. Uiteindelijk beoordeel ik deze op verschillende criteria en werk ik de voorkeursvariant uit in een netontwerp.

Je hebt bij Qirion echt het idee dat je belangrijk bent binnen het team waar je werkzaam bent. En je wordt altijd geholpen als je vragen hebt.

Deze stage speelt goed in op de problemen die zich op dit moment voordoen. Zo speelt het probleem op Schiermonnikoog nú en daar moet zo snel mogelijk een oplossing voor gevonden worden. Omdat er een bestaand net ligt dat al tientallen jaren oud is en niet zomaar vervangen kan worden, is dat echter niet eenvoudig. Tegelijkertijd moet het eiland verduurzamen, maar is hier zonder oplossing niet veel ruimte voor.
Het netontwerp dat ik tijdens deze afstudeerstage maak voor Schiermonnikoog is een stap in de richting van hoe het in de toekomst gaat. Daarbij houd ik rekening met nieuwe samenwerkingen tussen klanten en leverancier, slimme oplossingen voor het regelen van vraag en aanbod, verduurzaming van het volledige eiland (van het gas af?) en nieuwe manieren van assets benutten. Ook kijk ik met een frisse blik naar wat de mogelijkheden zijn met wat het net dat er nu ligt te bieden heeft.
Qirion neemt mijn bevindingen mee als vooronderzoek bij het bedenken van een definitieve oplossing. Of mijn ontwerp de definitieve oplossing is? Dat hangt af van het resultaat. Ik voer de afstudeeropdracht uit in samenwerking met de netarchitect die verantwoordelijk is voor het gebied waar Schiermonnikoog binnen valt. Ook is de OIV’er (operationeel installatie verantwoordelijke) van de regio betrokken en denken verschillende collega’s graag mee.” 

Wat maakt jouw stage zo bijzonder?

“Het leukste van deze stageopdracht is dat het om een actueel probleem gaat en er dus ook echt ontwikkelingen zijn rondom mijn opdracht. Die kan ik meenemen in het ontwerp en ik kan inhoudelijk overleggen met collega’s om tot een realistisch en gewenst eindresultaat te komen. Je hebt echt het idee dat je belangrijk bent binnen het team waar je werkzaam bent en word altijd geholpen als je vragen hebt. Ook wanneer je geen vragen hebt trouwens.
Het liefste wil ik werken aan een nog te bedenken oplossing voor de energietransitie die niet achterloopt op de ontwikkelingen. Een oplossing die bedacht, uitgewerkt en gebouwd kan worden zonder dat de grenzen meteen in zicht zijn. En een oplossing voor de problemen die nu opgelost moeten worden, om het net toch zo stabiel en betrouwbaar mogelijk te houden.”