Ga naar de inhoud

Voor netbeheerders en grote industriële partijen die met hoogspanning werken is de olie in hun transformatoren een beetje als het bloed in een lichaam: de kwaliteit van de olie zegt alles over de staat van een transformator. Datzelfde geldt voor andere oliehoudende componenten, zoals vermogensschakelaars en oliedrukkabels.   

In ons olielaboratorium doen wij onafhankelijk onderzoek aan de hand van oliemonsters

Zo’n onderzoek geeft een goed beeld van de oliekwaliteit en biedt een eerste indicatie voor veroudering van olie en papier in transformatoren. Daardoor zijn olie-analyses en diagnostische metingen een goedkope én toegankelijke manier om de technische staat van een oliehoudend component te bepalen.  

 

Het werkt vrij eenvoudig

Wij geven uitgebreide instructies voor het afnemen van oliemonsters. Het is ook mogelijk om dit aan ons uit te besteden: dan komen we bij u langs en verzorgen we de bemonstering van a tot z. In de meeste gevallen kan uw transformator gewoon in bedrijf blijven.  

Een kijkje in ons olielaboratorium

Video afspelen

Benieuwd naar onze werkwijze? In bovenstaand filmpje laten we het graag zien!

Wat meten we precies?

Wat meten we precies? 

In het kort: de conditie van uw transformatoren. Door elektrische en thermische belasting in een transformator veranderen de fysische en chemische eigenschappen van de olie. Tijdens de analyse meten wij gasconcentraties, de chemische samenstelling en bepalen we de vervuiling van de olie.  

Fysisch chemische analyses 
Deze analyses geven een beeld van de kwaliteit van de olie en een indicatie voor veroudering van de olie en papier. We analyseren de zuurbepaling, het vocht- en watergehalte in zowel papier als olie, de doorslagspanning en de dissipatiefactor/tangens delta.  

Dissolved gas analysis 
De dissolved gas analysis ofwel de analyse van opgeloste gassen geeft een eerste indicatie voor papierveroudering of een interne fout in een transformator. Interne fouten die kunnen optreden zijn ontladingen, thermische fouten en degradatie van papier en olie.   

Wij zijn een zelfstandig olielab

Uniek aan Qirion is dat wij al sinds eind jaren ’80 een onafhankelijk olielab hebben voor de analyse van transformator- en isolatieolie. Daardoor zijn resultaten snel beschikbaar. Onze jarenlange ervaring en uitgebreide kennis van transformatoren zorgt dat we snel de koppeling kunnen maken tussen foutanalyses en (mogelijke) oorzaken. Zo kunnen we direct  kundig advies geven en kunnen we u voorzien van aanvullende metingen of inspecties, oliebehandeling of reparatie.  

In het Qirion olielab wordt gewerkt volgens de geldende IEC-normen. Snel, vakkundig en betrouwbaar.  

Laura helpt