Ga naar de inhoud

Hoogspanningsmasten verwijderen in Raalte

Maandag 9 september markeert een belangrijke mijlpaal voor de gemeente Raalte en haar inwoners. In opdracht van TenneT is Qirion gestart met het verwijderen van de eerste drie hoogspanningsmasten in Raalte-Zuid, tussen De Brink en de Westdorplaan. Voor dit project wordt in samenwerking met diverse onderaannemers een aantal masten in de kern van Raalte verwijderd. Over ruim een maand is Raalte daarmee vrij van hoogspanningsmasten.

Amoveren

Het proces van het verwijderen van de hoogspanningsmasten, ook wel amoveren genoemd, wordt uitgevoerd door Qirion. Nadat de hoogspanningslijnen zijn verwijderd, worden de masten door een telescoopkraan opgetild en met een hydraulische knipschaar in stukken geknipt. Deze stukken vallen direct in een container die wordt afgevoerd. Dit gebeurt op een veilige manier binnen een werkterrein van ongeveer 40 x 40 meter waar geen publiek mag komen.

Belangrijke mijlpaal voor Raalte

Wethouder Ben Nijboer had de eer om het eerste deel van de hoogspanningsmast aan de Westdorplaan los te knippen. “Dit is een belangrijke mijlpaal in een groot project,” aldus Nijboer. “Een project dat veel betekent voor de omwonenden. Na een initiatief vanuit de buurt is het na vele jaren gelukt om dit op een goede manier aan te pakken. Dat hebben we samengedaan met TenneT en de diverse aannemers en onderaannemers. Ik ben trots op de samenwerking en trots dat we dit voor elkaar hebben gekregen. Hiermee wordt Raalte weer een stukje mooier.”

Naast het ondergronds brengen van de hoogspanningslijnen, worden er nog andere werkzaamheden uitgevoerd om het elektriciteitsnet in Raalte te verbeteren namens TenneT. Met de voltooiing van dit project in november zal de bebouwde kom van Raalte volledig vrij zijn van hoogspanningsmasten, wat bijdraagt aan een verbeterde leefomgeving voor alle inwoners.

Groot project

Voor Qirion is dit een klein deel van ons project Harculo-Raalte 110kV & Raalte-Nijverdal 110kV. Over een afstand van 30 kilometer worden deze twee 110kV-verbindingen opgewaardeerd. Dit betekent dat we de oude lijn verwijderen en samen met Van Hoek (funderingen) en Dusseldorp (werkwegen en werkterreinen) een nieuwe hoogspanningslijn ontwerpen en bouwen. Het opwaarderen van een hoogspanningslijn houdt in dat we de bestaande infrastructuur verbeteren om meer elektriciteit te kunnen vervoeren.